Je kan je oude spijkerbroeken (of die van je kinderen) weggooien. Textiel naar de container brengen gebeurt nog te weinig. Zonde! Want wist je dat dit tien keer zoveel CO2-besparing oplevert als glas? En dat al die afdankertjes ook nog kostbare grondstof voor nieuwe producten opleveren?

NICEWAY geeft je graag ideetje mee dat het niet gebeurt. Op een hele eenvoudige manier kun je je oude jeans een volledig nieuwe functie te geven.

Geschiedenis van de jeans

De spijkerbroek stamt officieel uit 1847. Levi Strauss ontwierp stevige broeken gemaakt van zeildoek speciaal voor de goudzoekers in Californië. Toen de voorraad met zeildoeken op was, ging Strauss over op een sterkere katoensoort, genaamd Serge de Nîmes. Deze naam werd al snel verbasterd tot denim. In 1872 kwam kleermaker Jacob Davis met het briljante idee om de zwakke plekken (onder meer de hoeken van de zakken) van de broeken te verstevigen met klinknagels. In 1873 vroeg het duo Strauss en Davis gezamenlijk een patent aan op de spijkerbroek. Et voilà; de jeans was geboren

Weetjes en feiten over jeans

  • De gemiddelde Nederland heeft 5,4 spijkerbroeken in de kast liggen.
  • Men betaalt voor een jeans tussen de €50,- en €100,-.
  • Per jaar worden in Nederland rond de 45 miljoen spijkerbroeken verkocht. Wereldwijd zijn dit er maar liefst 2 miljard.
  • Uit één katoenbaal kunnen 215 jeans worden gemaakt.
  • De duurste spijkerbroek ter wereld kost $250.000 en is bezet met 45 robijnen, 8 diamanten en ruim duizend gram aan 18-karaats witgoud.
  • Voor die stoere “kapotte” look wordt je jeans gewassen met pluimstenen. Daar komen dus die kleine steentjes vandaan die je soms aantreft in je broekzak.

Je kunt oude jeans ook hergebruiken. Zelfs als de maat te klein is of je jeans kapot is kunt u er nog wat creatiefs meedoen. Zo kunt je nog best een leuk matje maken van een gebreide trui, een tasje van een oud shirt of een kussen maken ter decoratie in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *