AUTHENTIEK PERSOONLIJKE GROEI

Wil je creatiever worden?


Hierbij heb ik enkele tips voor je, die wellicht je verder kunnen helpen.

CREATIVITEIT

Het lijkt iets te zijn wat iedereen wel wil bezitten. Zowel in je carrière als in privésituaties kan een creatieve houding je ver brengen. Als ervaringsdeskundige op het gebied van creatieve ontwikkelingen kan ik je zeker er meer over uitleggen.

Want heel veel mensen denken dat je een kunstenaar pur sang moet zijn om je creativiteit te vergroten, maar in feite is het voor iedereen weggelegd: je kunt het gewoon trainen.

GA VOORAL CREËREN

Talent is geen must om een enorm goede kunstenaar te worden. Waar het wel om draait, is creëren. Dingen maken. Schrijven, dansen, ideeën verzinnen, oplossingen zien: creativiteit zit echt overal in. Door te creëren kunnen we ons uiten, kunnen we onze verbeeldingskracht kwijt en we stappen even uit het dagelijks leven. (afstand nemen)

CREËER ZONDER OORDEEL 

Een voorwaarde om ongelimiteerd te kunnen creëren is dat je je oordelende stem in je hoofd, moet kunnen uitschakelen. Zet het idee dat iets niet goed genoeg kan zijn, compleet aan de kant. Vergeet dingen als perfectie en schoonheid. Oordelen over de dingen die je maakt, zal meer creativiteit doden dan opbrengen en dat wil je natuurlijk niet. Ook jezelf vergelijken met anderen is funest voor je creatieve proces.

Gun jezelf dus de tijd om te maken wat jij zelf wilt. Natuurlijk zul je fouten maken, maar ook dat is weer onderdeel van je maakproces. Creativiteit is net als leren fietsen: soms val je, soms ga je als een racket. Maar als je volhoudt, kom je uiteindelijk waar je wilt zijn.

EEN PERSOONLIJKE ROUTINE

Als je creatiever wilt worden, kan een goede persoonlijke routine je echt helpen. Als je geen ruimte overlaat voor uitstelgedrag, kun je je beter focussen op je proces. Een persoonlijke routine is iets wat grote creatievelingen makers ook vaak hebben of hadden. Zo ontdekte ik bij mezelf dat ik bij iedere opdracht naar buiten, ging, wandelen, of in de tuin werken. Om even afstand te nemen en helder in kaart kon brengen wat ik kan doen. En een andere routine handeling is dat stop iedere dag met creëren om 16.00, terwijl andere juist de hele nacht doorwerken. Doe dus vooral wat voor jou werkt.

    Instagram

    Follow Me!