INSPIRATIE

Elastieken techniek

27 mei 2017

Bamboe stokken en rubberen elastiekjes zijn overal ter wereld bekende natuurproducten.

Om ieders betrokkenheid bij natuur en milieu te vergroten moeten eigenlijk zoveel mogelijk scholen en instellingen worden aangemoedigd om zoveel mogelijk ecologische materialen te gebruiken voor onderwijsprojecten en culturele manifestaties. NICEway is ook voorstander van gebruik van ecologische producten en laat tijdens een inloop workshop tijdens PARC Creatief zien hoe je elastieken kunt toe passen om mooie, hippe geometrische objecten te bouwen.

FILMPJE

Tijdens Pinksterzondag  4 JUNI in Sittard

10.00-17.00

kun je gezellig aanschuiven aan de workshop tafel van NICEway

en leer je deze techniek d.m.v het maken van een Himmeli. 

Tegen een kleine vergoeding van €3,- voor het materiaal.

 

 


Natuurrubber stroomt uit de schors van een rubberboom nadat er eerst groeven in de stam zijn gesneden. Daar loopt de latex uit wat in bakjes wordt opvangen. Als je dat goed doet, gaat de boom er niet dood van en kun je vele jaren rubber tappen. Van latex werden vervolgens rubberen voorwerpen gemaakt: flessen, autobanden, elastiekjes, regenjassen, matrassen, voorbehoedsmiddelen, operatiehandschoenen en nog veel meer.

Gerelateerde afbeelding

De rubberboom (Lat: Hevea Brasiliensis) Van de vloeibare latex werden vervolgens rubberen voorwerpen gemaakt. Zo werd een bamboestok eerst omkleed met leem en rondgedraaid in een vat met verse latex. Nadat het latex hard was geworden werd de stok met leem verwijderd zodat er een holte overbleef en dat leverde een rubberfles op waarin drank kon worden bewaard. Als je zo’n fles daarna weer in ringen snijdt krijg je elastische banden: rubberen elastieken.

Rubber tappen

Afbeeldingsresultaat voor groeve latexboom
iStock foto

Het tappen van rubber gaat nog steeds als volgt: in de boombast wordt een ‘tapvlak’ uitgezet op eenderde van de stamomtrek. Iedere dag schraapt de rubbertapper met een rondgebogen mesje een smal reepje bast weg, waarna de kleverige latex tevoorschijn komt.  De melkachtige substantie vloeit langs de schuin aflopende tapsnede naar een blikken tuitje dat in de stam van de boom geslagen is. Via het tuitje komt de latex terecht in een bakje. Het insnijden van het tapvlak langs de tapsnede is moeilijker dan het lijkt. Als er te diep wordt gesneden wordt de dunne huid tussen het hout en de latexgevende bast geraakt. Het tapvlak rondom het zo ontstane litteken is dan nog nauwelijks te gebruiken. Maar als de tapper te voorzichtig is en niet diep genoeg snijdt, komt er weer te weinig latex vrij. Als je het goed doet, gaat de boom er niet dood van. Sommige boomsoorten leveren 12 jaar lang latex. Na 30 jaar wordt de boom gekapt.

Weetje: Latex ballon is niet van plastic
De meest voorkomende misvatting is dat een latex ballon van plastic is. Dat is niet het geval. Er bestaan twee soorten ballonnen: latex ballonnen en folieballonnen. Alleen latex ballonnen worden gebruikt bij oplatingen. Een latex ballon wordt gemaakt van het sap van de rubberboom en doet er ongeveer net zo lang over als een eikenblad om te vergaan. Een latex ballon is dus 100 % biologisch afbreekbaar.

SEE YOU X

 

    Leave a Reply

    Instagram

    Volg mij! ook op Instagram diyniceway