CONSUMINDEREN

Zwerfafval: Plastic flesjes

We gebruiken enorm veel plastic in ons dagelijks leven. Bijna al ons voedsel wordt verpakt in plastic. Vervolgens verwerken wij dit weer met allerlei plastic keukengerei. Onze kinderen lopen met plastic speelgoed rond. Plastic is niet altijd te vermijden en daarnaast erg praktisch in gebruik. Dus ontkom je niet aan om plastic in huis te hebben.

Kleine flesjes levert helaas nog geen statiegeld op en zien we ze geregeld als zwerfafval liggen. Elk jaar belanden in Nederland naar schatting 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes op straat of in de vuilnisbak. De vraag is of statiegeld op blikjes en flesjes het probleem oplost, daar hangt namelijk wel een kostenplaatje aan.

Naar een rondvraag in Nederland, vind maar liefst driekwart van de ondervraagden statiegeld een goed idee is. Als grootste reden wordt het verminderen van zwerfafval genoemd, gevolgd door de reden dat het goed is voor het milieu. Meer dan de helft van de tegenstanders van het idee vindt dat ze het zelf wel prima op kunnen ruimen en dat zo’n oplossing veel te veel geld kost. Maar als we dan toch gaan voor het invoeren van statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes, hoeveel moet daar dan op zitten? De meeste mensen vinden tien cent een prima bedrag, gevolgd door 25 cent. Al met al lijken we ons best bewust te zijn van het scheiden van afval. Meer dan driekwart van de ondervraagden geeft aan thuis netjes het plastic afval te scheiden.

(bron: Hart van Nederland)

NICEway is gevraagd geworden om workshop te bedenken om van schoon afval sieraden te maken en dan ga ik de uitdaging aan om van de kleine petflessen, sieraden te gaan maken, zolang er nog geen statiegeld op zit, gebruikt ik dit dagelijks product, om te laten zien wat je er o.a. mee kan doen i.p.v. weggooien zomaar op straat. Want dat gebeurd nog veel te vaak…

    Instagram

    Follow Me!